Laddar evenemang
  • Evenemanget har varit.

ANNA KRUSE TOLKAR EDITH SÖDERGRAN feat. STINA EKBLAD

22 april, 20:00

250 kr

Anna Kruse är en svensk  jazzsångerska som för tjugo år sedan bosatte sig i Danmark där hon har etablerat sig som ett namn att räkna med.

Hon har i hög grad intresserat sig för att tonsätta den finlands-svenska poeten Edith Södergrans dikter och har vid det här laget sjösatt tre releaser med dessa dikter. Musiken har även varit med om dop, vigslar och begravningar i Danmark. Och man har gråtit, skrattat, dansat och älskat till de vackra svenska tonerna och de tankeväckande texterna.

Anna har givit konserter i olika konstellationer, bla i kombon Anna Kruse och Edith Band, tillsammans med Mjölby storband och nu även med den finländska skådespelerskan Stina Ekblad. ”Eftersom Stina Ekblad också är finlands-svensk är det nästan som att höra Ediths egen stämma när hon läser dikterna. Det är mycket autentiskt” säger Anna Kruse.

Lyrikern Edith Södergran  (1892-1923) blev bara 31 år gammal. Hon dog av TBC efter att ha levt sina sista sex år i livet i stor fattigdom. Men Södergran var mycket mer än sjuk och fattig. Hon var också en ung kvinna som visste vad hon ville och hon var även humoristisk. Och hon var före sin tid genom att våga uttala sig som kvinna. Södergran fick aldrig möjlighet att själv uppleva den status hon senare fick som nordisk poet, vars litteratur är en del av de svenska skolelevernas kursplan och som har översatts till ca 50 olika språk.

”Edith Södergrans poesi och Anna Kruses musik och röst möts som systrar från var sin tid. De går sida vid  sida, klangfullt, drömmande, vilt och vemodigt” har Stina Ekblad, sagt om Anna Kruse.

Anna Kruses senaste album ”Himlens Rand” har ett lite mindre jazzigt uttryck än hennes två tidigare utgivningar, debutalbumet ”Lyckokatt”  (2009 )och ”Champagne Fötter” (2013) som bägge inhöstade ett stort antal stjärnor och rosor från recensenterna.

”Sjældent har jeg hørt så gribende digte fortolket med en så stor troværdighed og tyngde, som her. Champagne fötter fremstår som et dragende smukt, musikalsk/poetisk gennemført hele, som i kraft af kombinationen af Södergrans digte og Kruses vokal griber om hjertet” skrev danska GAFFA bl.a. och gav Champagne Fötter hela fem stjärnor.

Anna Kruse – sång
Stina Ekblad  – uppläsning
Nicholas Kingo – piano, harmonika, såg
Jeppe Holst – stränginstrument
Tobias Wiklund – trumpet

Ett samarbete med GiG Jazzförening

Detaljer

Datum:
22 april
Tid:
20:00
Pris:
250 kr
Evenemangskategori:

Arrangör

Skottvångs Grufva
Telefon:
0158-259 00
E-post:
Webbplats:
http://skottvangsgrufva.com/

Plats

Skottvångs Grufva
Skottvångs gruva 64792
+ Google Map
Telefon:
0158-259 00
Webbplats:
http://skottvangsgrufva.com/

Visa alla evenemang

Facebook

Huvudsponsorer

Dela