Laddar evenemang
  • Evenemanget har varit.

Lennart Nilsson 100 år – utställning på Gripsholms slott

6 juni - 4 september

Lennart Nilsson är en av Sveriges mest kända fotografer, både här och utomlands. På Nationalmuseums utställning på Gripsholm kan du i sommar se ett tjugotal av hans mästerliga porträtt av kungligheter, kulturpersoner och politiker.

Den 24 augusti 2022 är det 100 år sedan Lennart Nilsson föddes i Strängnäs, och han bodde som barn i Mariefred. Han började sin bana som reportagefotograf på 40 talet, på uppdrag som tog honom över världen, från Kongo till Ishavet.

Bakgrunden som reportagefotograf gjorde att hans porträtt fick en egen framtoning, där han blev först med ett riktigt närgånget porträtt av en svensk monark. Uppdragen för kungahuset blev många, liksom porträtt av kulturpersoner och vetenskapliga bilder, där hans fotobok Ett barn blir till (1965) var banbrytande.

På sommarens utställning på Gripsholm visar Nationalmuseum ett tjugotal porträtt. Kungliga porträtt, från bilden ovan på kungen som barn, fotografier av kungens far och farfar till det detaljerade porträttet av hans farfars far, Gustav V. Något Lennart Nilsson behärskade till fulländning var att skildra kontakten mellan vuxen och barn, som porträttet av den fyraårige kronprinsen Carl Gustaf och hans farfar; eller av Ingmar Bergman med familj, med Ingmar i centrum, Käbi Laretei i hängmattan och den lille sonen Daniel som filmar fotografen. Här finns också det strama – men ändå så levande – porträttet av Dag Hammarskjöld, FN:s generalsekreterare. Och i dagarna skänktes ännu ett porträtt som visar Lennart Nilssons mästerskap: ett högdramatiskt porträtt av operasångerskan Birgit Nilsson i rollen som Elektra.

I utställningen visas också tre porträtt av den amerikanske fotografen Irving Penn, bland annat det ikoniska hedersporträttet av Lennart Nilsson i pälsmössa.

I år är det också 200 år sedan Statens porträttsamling grundades och utställningen är en del av högtidlighållandet. Nationalmuseum förvaltar porträttsamlingen och ger under året ut bokverket Statens porträttsamling – nationens minne under 200 år.

Foto: copyright Nationalmuseum

Datum:  6 juni – 4 september

Tid: Slottets öppettid 10:00 – 16:00

Pris: Ingår i entrébiljetten
Entrébiljett i dörren eller via länken:
Start (actorsmartbook.se)

Arrangör: Nationalmuseum och Gripsholms slot

Detaljer

Börjar:
6 juni
Slutar:
4 september
Event Categories:
,

Plats

Gripsholms Slott
Gripsholms Slott, Mariefred, 647 31
Telefon:
0159-101 94
Webbplats:
https://www.kungligaslotten.se/vara-besoksmal/gripsholms-slott.html

Arrangör

Gripsholms Slott
Telefon:
0159-101 94
E-post:
Webbplats:
https://www.kungligaslotten.se/vara-besoksmal/gripsholms-slott.html

Visa alla evenemang

Facebook

Huvudsponsorer

Dela