Laddar evenemang

LISAS – Skottvångs Grufva

21 april, 20:00 - 22:00

250 kr

Fredag 21 april 20.00
LISAS
Musik från nysläppta albumet Etiam!

Lisa Rydberg, fiol & Lisa Långbacka, dragspel

”Upplev LISAS musikaliska samtal där ”två instrument blir ett och en person blir två i en dialog som förmedlar rofylld stämning, vacker harmoni, berörande djup och fjäderlätt sinnlighet”.*

Den första skivan Fiddle and Accordeon Conversations hyllades av kritikerna med bl.a. 5/5 i DN och tilldelades Manifestpriset. Den utsågs även till ett av århundradets viktigaste folkmusik-album i tidningen LIRA. Uppföljaren Etiam som släpps 3 februari 2023 har fått växa fram under en tid av eftertanke. Samspelet har förtätats och nyfikenheten på varandras musikaliska influenser har resulterat i nya kompositioner som flätar samman folkmusik, barock, tango och nutida konstmusik.

Lisa Långbacka och Lisa Rydberg är båda utbildade vid Kungliga Musikhögskolan och två av Sveriges mest eftertraktade folkmusiker. De har synts och hörts inom pop, jazz, barockmusik och på teater. När de 2011 bildade duon LISAS ville de skapa ett eget rum för lyhörda musikaliska samtal.

LISAS har samarbetat med artister som Lena Willemark, Sofia Karlsson, Sofie Livebrant och norska stråkorkestern Trondheimsolistene. De har turnerat i Europa och USA och har spelat vid flera större tillställningar som utdelningen av Rolf Schockpriset, Expressens Kulturprisutdelning och Kungliga Musikaliska Akademiens högtidssammankomst samt specialkomponerat musik för Gävle Symfoniorkester. År 2019 tilldelades duon ett stipendium ur Marianne och Sigvard Bernadottes konstnärsfond för sitt ”nydanat traditionella” samspel och musicerande.

Lisa Rydberg – barockviolinist och Riksspelman – är den första någonsin som studerat kombinationen klassiskt och folkmusik på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon kan höras i hyllade konstellationer som duon Bach på svenska och folkmusikgruppen Jul i folkton. Lisa Rydberg har givit ut sex skivor i eget namn. Hon har komponerat musik till egna och andras projekt, bl.a. skrivit stråkarrangemang till en rad pop-album. Hon har medverkat på skivor med artister som Nicolai Dunger, Sofie Livebrant, Ane Brun och Ulf Lundell. År 1999 blev hon Riksspelman och hon har även erhållit Pekkos Gustafs medalj samt Diplom på barockviolin.

Lisa Långbacka – accordeon – rör sig mellan skilda musikaliska världar; från samarbeten med pop-, jazz- och folkmusiker till opera och teatermusik. Hon har blivit utsedd till Årets Dragspelare av Sveriges Dragspelares Riksförbund och har turnerat med artister som Tomas Ledin, Cullbergbaletten och Musica Vitae. År 2017 var Lisa Långbacka musikproducent för Nobelbanketten där hon även medverkade som musiker och kompositör. Året därpå erhöll hon STIMS pris Årets kompositör vid Folk- och Världsmusikgalan. På uppdrag av Sveriges Radio P2 skrev hon 2019 verket Transformationer för, piano stråkkvartett och accordeon.

*ur Manifestjuryns motivering till priset Årets folk 2018

Ett samarbete med GiG Jazzförening

Entré: 250:-

Detaljer

Datum:
21 april
Tid:
20:00 - 22:00
Pris:
250 kr
Evenemangskategori:

Arrangör

Skottvångs Grufva
Telefon:
0158-259 00
E-post:
Webbplats:
http://skottvangsgrufva.com/

Plats

Skottvångs Grufva
Skottvångs gruva 64792
+ Google Map
Telefon:
0158-259 00
Webbplats:
http://skottvangsgrufva.com/

Visa alla evenemang

Facebook

Huvudsponsorer

Dela