Samarbetspartners:
Laddar Evenemang

De svenska makthavare som såg till att Karl Johan (Jean Baptiste Bernadotte) blev vald till tronföljare fick sig en rejäl kalldusch: ingenting av vad de väntat sig av Napoleons tidigare marskalk blev verklighet. Han hade en skarp blick för de snabba politiska och militära förändringarna och stod helt självständig gentemot de ingrodda svenska föreställningarna om sakernas tillstånd som begränsat och hämmat den dittillsvarande svenska utrikespolitiken.

För Karl Johan var Gripsholm en symbol och en plågsam påminnelse om gustavianerna, om den störtade ätten Holstein-Gottorp som ingalunda var uträknad, och vars återkomst han hela sitt liv fruktade. Gripsholm skulle bli ”de svenska minnenas Pantheon” (minnenas helgedom). Med sina vasaminnen och minnen från Stormaktstid och Gustav III:s tid, tillhörde Gripsholm det förflutna. Ärorikt ja, men ohjälpligt passserat.

Toppbilden: Francois Gerard (1770-1837): Karl XIV Johan som kronprins (1763-1844). Olja på duk, utförd 1811. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se