Här finns massor att se och uppleva

Kom till Mariefred. Utforska den vackra naturen. Upplev historiens vingslag. Se spännande konst. Vandra, paddla kanot, cykla och spela golf. Strosa runt i en levande stadskärna med charmiga butiker och matställen. Ta en sväng ner i vår fina gästhamn. Det är alltid något på gång i Mariefred. Läs om alla våra medlemmars aktuella evenemang i EVENEMANGSKALENDERN.

VÅG - Take a Wave

Hyr en båt och utforska din närhet.
Vattnet i Sverige är för många helt outforskat, VÅG kan med sina uppkopplade båtar låta fler få möjligheten att upptäcka sin närmiljö tillsammans med familj och vänner.
Telefon: 0722434300 E-post: letsgo@takeawave.se

Callanderska gården

Ett borgarhem från sekelskiftet. Till gården hör också uthus med redskap och hantverksföremål samt en gammaldags trädgård med kryddland. I ett av uthusen ryms bland annat ett pensel-museum. Sommartid är det öppet för besökare, grupper kan även få komma på andra tider.

Gripsholms Golfklubb

Precis vid Mariefreds stadskärna ligger idylliska Gripsholms GK. Klubben erbjuder en fin skotskinspirerad hedbana och närheten till staden sätter sin prägel genom att man från några hål kan se in över staden med sitt vackra Gripsholms Slott och närheten Mälaren.

Gripsholms Slott

Mäktigt fantasieggande, omslutet av mälarens vatten höjer sig Gripsholms slottstorn över småstadsidyllen Mariefred. Gripsholm är känt som Gustav Vasas slott. Han grundade slottet 1537. På Gripsholm flanerar du kungligt på den romantiska slottsholmen vid gripsholmsviken

Åk ångtåg med ÖSlJ

När du besöker oss i Mariefred, Läggesta eller Taxinge ser du våra tåg med äkta gammaldags ånglok och vagnar. Åk med oss och upplev känslan av en gången tids (brist på) komfort. Lokföraren har ett stort ansvar, det är han eller hon som ser till att loket och därmed tåget framförs på ett säkert sätt.

POM Gallery

Här visas ny ung konst med fokus på måleri. Du som besökare ges möjligheten att se en ny generation begåvade konstnärer växa fram. Framtidens stjärnor! Kom och upplev vad samtiden erbjuder. Kittla dina sinnen! Välkommen till vår vackra bakgård invid Rådhustorget på Långgatan 11. Öppnar igen 30 januari!

Tucholskys grav

Kurt Tucholsky (1890 - 1935) var en tysk politiskt engagerad journalist och författare. Han skrev satiriska och politiska texter och varnade för nazismen. Han bodde en period i Mariefred och skrev bland annat boken "Gripsholms Slott, en sommarsaga". Han dog i december 1935 och begravdes sommaren därpå på kyrkogården i Mariefred enligt hans önskan.

Sörmlandsleden

100 vindlande vandringsmil i sörmländsk kulturbygd, fylld av historia, djupa skogar, vresiga bergknallar och glittrande sjöar. Ledens cirka 100 etapper erbjuder olika svårighetsgrader, alltifrån krävande vandring till lättsam söndagspromenad. Det finns skärmskydd och anlagda rastplatser.

Kärnbo Kyrkoruin

Kärnbo kyrka uppfördes vid 1100-talets slut. I samband med att Mariefreds stadskyrka lät byggas år 1624 övergavs Kärnbo kyrka men den kom att användas på nytt på grund av en brand i stadskyrkan 1682 och fungerade åter som gudstjänstkyrka under några år innan den lämnades att förfalla.

Ångbåten Mariefred

Ingen annanstans på jorden lär det finnas något fartyg som gått kontinuerligt i mer än 116 år på samma trad, därtill fortfarande framdriven av samma originalångmaskin som när hon byggdes. Det är som att gå på museum men roligare. Vi kan i praktiken visa människor hur tekniken såg ut vid förra sekelskiftet och hur trevligt det var att resa förr. Ombord finns både restaurang och café.

PAX promenad

Tiden pulsar, mörkret vandrar in. Följ med på en vandring genom korpbröderna Alriks och Viggos Mariefred. Kartan finns att hämta på Mariefreds bibliotek, turistbyrån eller att ladda ner HÄRUnder promenaden får du bland annat en liten försmak av nästa PAX-bok. För ännu mer information, illustrationer  mm följ den HÄR länken till Bonnier Carlsen.

Facebook

Huvudsponsorer

Dela